İŞ YERİ VE İŞÇİ SORUMLULUKLARI KONUSU

0
1855

İnsanlarımızın dayanışma anlayışını samimiyetle öğrenip ciddiyetle uygulamayı alışkanlık haline getirmeleri gerekir.
Kürd halkının etkin birey ve kurumları bu husus için eğitici olmalıdırlar.
İnsanlarımıza çalışıp geçimlerini temin etmek amacıyla iş yerleri açmak acil ihtiyaçtır. İnsanlarımıza işin sorumluluğunu, işin ahlaki sorumluluğunu öğretmekte o düzeyde önemlidir.

Çalıştığımız iş yerini ekmek kapımız olarak görmemiz ve ekmeğimizi kazandığımız iş yerine sadık ve saygılı olmayı kabul etmeliyiz. Bölgemizde iş yeri oluşturan şahsiyet ve şirketlere saygılı olmak ve korumak, kendi ekmeğimizi korumak kendi ekmek kapımıza saygılı olmak olarak görüp kabul etmeliyiz.

İmkan sahibi insanlarımız bu konularda eğitici kurslar oluşturup işlevleştirmeye öncülük yapmalıdırlar.
İş yeri sahiplerinin de sorumluluklarını iş kurallarına uygun yerine getirmeleri çok daha fazla önemlidir.
İş yerinizde çalışan işçi sizin işçiniz değildir. Kendi ekmeğinin işçisidir. İş yerinizde çalışan işçiye saygılı olmanız, özünde sizin kendinize saygılı olmanızdır.
Kurdistan’da işyeri yetersizliği gibi iş yöneticiliği ve işçilik bilinci yetersizliği de vardır. Bu durum çok ciddi sorundur. Bu çerçevede binlerce örnek verebilirim. İş yönetimi ve işçilik eğitiminin yetersizliği, işveren ve işçiyi ”Fırsatçılık” kültürüne alıştırmış. Bu durum bir zafiyet şekline dönüşmüş.

Eğitim yetersizliği vardır. Eğitim yetersizliğini aşmaya çalışırken var olan veya oluşacak sorunları hakkı dürüstçe ve samimiyetle kabul etmek amacıyla konuşarak anlaşmanın en doğru yöntem olduğunu unutmayalım. Sorunlar sürekli olarak olacaktır.
Sorunları konuşarak anlaşıp çözmek, taraflar için israftan kaçınmaktır. Ayrıca işverenin ve işçinin ekmeklerine saygılı olmaktır. Sorun oluşturmak yerine sorunları çözmeye alışmak dileğiyle.

Saygılarımla, Hüseyin Baybaşin