Kurd milleti Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra vatanını kaybetmiştir. 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’yla Kurdîstan da tıpkı Osmanlı gibi tamamen bölünmüştü. Kurd halkına hiçbir hukuki koruma sağlanmadı. Birinci Dünya Savaşı’nın galipleri, günümüzde Birleşmiş Milletler olarak bilinen Milletler Cemiyeti’nin kurulmasını emretmiş ve Lozan Antlaşması uyarınca oluşturulmuştur. O günden bu yana biz Kurd halkı olarak vatanımız için mücadele ediyoruz. Henüz ülkemizin bağımsızlığını kazanamadık, milletimizi özgürleştiremedik. Ancak deneyimlerimizden ve şu anda sahip olduğumuz fırsatlardan çok şey öğrendik. Kurdîstan Birleşik Devletleri’ni kurmaya ve halkımızın yönetimini sağlamaya hazırız.
Pek çok Kurd siyasi hareketi var ama hepsi yerel düzeyde hareket ediyor. Irak’taki Kurdler kendilerine ait toprak parçası için savaşıyor, İran’daki Kurdler toprağın kendilerine ait kısmı için savaşıyor, Türkiye’deki Kurdler toprağın kendilerine ait kısmı için savaşıyor, Suriye’deki Kurdler de toprağın kendilerine ait kısmı için savaşıyor. Tüm bu çabaların iniş çıkışları oldu ve mücadele yoluyla kazanılan birçok fırsat oldu. Ancak bugünün şartı, tıpkı diğer ulusların kendi devletlerine sahip olması ve devlet olmanın nimetlerinden yararlanması gibi, tüm Kurd topraklarını ve halklarını kendi koruması altında bir araya getirecek Kurdîstan Birleşik Devletleri’nin kurulmasıdır. Biz Kurd halkı olarak kendi devletimize sahip olma ve onun sağlayacağı korumadan yararlanma hakkına sahibiz. Ne yazık ki Birinci Dünya Savaşı sonrasında bu elimizden alındı ve 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması ile yasallaştırıldı.
Yaşadığımız ve öğrendiğimiz tüm deneyimlerden yola çıkarak Kurdîstan Birleşik Devletleri’nin oluşumuna hukuki bir temel oluşturmanın bir yolunu bulmaya karar verdim. Kurdîstan Birleşik Devletleri’nin tanınması için Birleşmiş Milletler’e bir başvuru hazırlamak üzere saygın ve güvenilir ülkelerle, onların yetkilileriyle ve son derece saygın profesyonellerle çalıştım. Meslektaşlarımla birlikte gerekli çalışmaları yaptık. Talebimizi 24 Temmuz 2023’te Birleşmiş Milletler’e ilettik. Bu önemli çünkü Birinci Dünya Savaşı’nın galipleri, Kurd toprakları da dahil olmak üzere yeni kurulan devletlerin 100 yıl boyunca garantörü oldular. Şimdi 100 yıl sonra, 2023 yılında talebimizi ilettik.
Kurdîstan Birleşik Devletleri’nin tanınmasını istiyoruz ve bunun üzerinde çalışıyoruz. Tüm bilgileri web sitemizde de bulabilirsiniz.
Kurd halkının kendi kendisini yönetmesi gerektiğine inandığımız Kurdîstan Birleşik Devletleri anayasasını hazırladık.
Eğer Türkiye ve Hollanda Krallığı gibi barbar devletlerin eylemleriyle hapishanelerde rehin tutulmasaydım, durum şu an bambaşka olacaktı. Ancak buradan saygıdeğer meslektaşlarım oldukça iyi işler çıkarıyorlar. Artık devletimizin tanınması için gerekli adımları atmaya hazırız.
Bu benim Kurd milletine ve diğer ilgililere yönelik konuşmamdır. Sürgündeki Kurdîstan Birleşik Devletleri hükümetini kurmamızın 6. yılını kutlarken, ilginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyorum.
Saygılarımla
Hüseyin Baybaşin