NATO İTTİFAKI, RUSYA VE ÇİN

0
1621

Sovyet Sosyalist Cumhuriyet yapısının iflasından sonra, NATO ittifakı, Rusya Devletinin kendisiyle de kalıcı anlaşmalar yapmalıydılar. Rusya’nın sıkıştırılmaması daha çok akılcı tutum olurdu. Sovyet’lerden ayrılan birçok Devletle anlaşmalar yapmış olan NATO ittifakı, Rusya Devletini ise köşeye sıkıştırma görüntüsüyle, Rusya Devletini, karşı atak arayışına zorladı. Gelinen durum iç açıcı değildir. Ancak, Rusya ve ABD arasında direk bir savaş olmayacak. Rusya’nın silahlı gücü ABD’nin silahlı gücüyle denk değil. ABD’nin silahlı gücü, olağan üstü düzeyde Rusya’nın silahlı gücünden üstündür. Dünya’nın Devletlerinin askeri ve silah gücünü-kapasitesini takip eden herkes bunu bilir.

Bay Putin’in yönetimindeki Devlet kadrosu, bilerek kayıp edecekleri bir savaşa girmeyecek kadar uzman bir kadrodur. Rusya, NATO ittifakı ülkelerinde, kendisine yandaş oluşturmaya çalışmakla kazanım sağlayamaz. Aksine zarar eder. Bay Putin, kendi komşularıyla sorunlarını çözmesi Rusya’nın yararına olur. Ayrıca Rusya’nın saygınlığını artırır ve elini güçlendirir. Rusya’nın, kendisini NATO ittifakına kabul ettirmesi için, kendi komşularını cezalandırmaya yönelmesi ters teper. Uzun vade’de ters teper. Dolayısıyla, komşularıyla sorunlarını uyumlu anlaşmalarla hal etmesi Rusya’nın yararına olur. İstikrarlı Dünya için, Rusya ve Çin ayrı masalarda olmaları ve NATO ittifakı ile uyumlu anlaşmalar sağlamaları akılcı olur.

NATO ittifakı, Dünya’nın en büyük ve güçlü askeri ittifakıdır. Daha fazla güçlenmeye çalışmaktan vazgeçip, Dünya’nın silahlı gücünü küçültmeyi başarmalıdır. Rusya ve Çin ile de bu çerçevede anlaşmalar yapmalıdır. Hindistan ve Pakistan’da ittifakla birlikte hareket etmeyi kabul etmelidir. Avustralya ve Japonya’da önemlidir. Bu iki Devlet zaten NATO ittifakıyla birlikte hareket ederler. NATO ittifakı, Rusya ve Çin ile birlikte Dünya’nın silahlarını küçültmeyi başarmalıdırlar. Özellikle kimyasal silahları ve atom bombaları olarak bilinen silahlar insanlık için, Dünya için çok ciddi tehlikedir. Atom bombaları, kimyasal silahlar ve diğer ağır silahlar Dünya için gereksizdir. Bugünkü Rusya, bugünkü Çin, NATO ittifakıyla birlikte Pakistan, Hindistan Devletlerini ikna edebilir. Japon ve Avustralya Devletleri de bu amaca hizmetle destek verirler. Bu çalışmalarla İran, Demokratikleşmeye yönlendirilebilinir. Kuzey Kore için güvenlik güvencesi yeterlidir. Ortadoğu’da ekonomik güçlülükte olan Devletlerde Demokratikleşmeyi benimseyip kabul etmelidirler. Afrika’da Devlet yönetimleri istikrarlı yapılanmaya yönlendirilebilinir. Rusya, bu alanlarda aktif olmalıdır. Ortadoğu’da Bağımsız Birleşik Kurdistan Devletinin resmileşmesi kaçınılmazdır. Elbette ki Birleşik Kurdistan Devletinin yönetimi tam Demokrasi ile olması şarttır. Özellikle bu husus için Rusya öncü rol üstlenmelidir. NATO, Rusya ve Çin ittifakı Dünya’yı güvenli ve yaşanır ortama kavuşturabilir. Bu başarılamazsa, daha fazla güçlenme yarışı kızışır ve kanlı savaşlar istikrarsızlığı Dünya’nın başına bela eder. Böylesi gidişatın kazananı olmaz. İstikrar ortamını oluşturma yarışı olmalıdır. Daha fazla güçlü olma yarışı, Dünya Devletlerinin hepsine kayıp ettirir. Bugünkü Rusya Federasyonu ve Çin Cumhuriyeti, NATO ittifakıyla birlikte istikrarlı Dünya düzenini oluşturabilirler. Duyarlı her insanın bu yönde çalışma yapması gerekir.

Dem xweş.

Saygılarımla, Hüseyin Baybaşin