Amerika Birleşik Devletlerinin yeni başkanı bütün tahmini görüşlerin aksine seçimi kazandığını gördük. Bay Trump başardı. Gerisi detaydır. Kendisini kutluyoruz. Dünyada mevcut adaletsizliğin oluşturduğu öfke var. Bu öfke Bay Trump’ın seçimi kolay kazanmasına çok önemli etkisi olduğuna inanıyorum. ABD’nin iç politikasında önemli değişikler olacak. Dış politikada ise fazla bir değişiklik olmaz. Bazı aktörlerin ABD ile ilişkileri değişebilir. Rusya ve ABD ilişkileri düzelir. Dünya için böyle olması yararlı olur. ABD ve Rusya ilişkileri güvenilir olabilmesi için bu iki ülkenin iyi ilişkiler içerisinde olmaları şarttır. Ronald Regan ve Gorbaçov iyi ilişkiler ve güvene dayalı ortam oluşturabildikleri için çok başarılı anlaşmalar imzaladılar. Çok önemli anlaşmalar sonrası süreç olumlu yönde sürdürülemedi. Dilerim Bay Trump başkanlığında ABD ve Rusya ilişkileri dünyanın yararına çalışmalara zemin ve istikrar oluşturur.
ABD’nin devlet yapısı ve tarihi tek adam yönetimine uygun değil. Çok güçlü deneyim var. Güçler ayrılığı dengelidir. Dünyada en iyi örnektir. Bay Trump’ın başkanlığı devralmasından sonra kısa süre için anlaşılmaz karışıklıklar olur ama düzelir.
ABD, Gülen Hocayı Türkiye’ye vermeyecek. ABD’nin yargı organları politize edilmiş bu dava için iade kararı vermezler. Kamuya açık bir şekilde Bay Gülen davası politize edilmemiş olsaydı iade mümkün olurdu. Bu durum karşısında mümkün değil. ABD Avrupa’ya sırtını dönmez. Türkiye gerçekçi olmalı.
Kürdistan halkı bu süreçte beklentilerini kendi temsilcilerine çok iyi ve net anlatmalıdırlar. Kürdistan halkının temsilcileri de bu yeni durumu çok iyi ve çok çabuk değerlendirmelidirler. Kürdistan’ın politikacıları ve diplomatları çok akılcı ve çabuk davranmalıdırlar. Türkiye’nin bugünkü yöneticileri akla karayı ayırt edemiyorlar. Yüksek sesle çok gereksiz, agresif ve tehditkar ifade kullanıyorlar. Uluslar arası siyasi ve hukuki anlaşmaların bağlayıcılığı var. Kürd sorunu, insan hakları olayları dünya ülkelerini de ilgilendiriyor. Ayrıca Avrupa Birliği ülkelerinin her biri gibi Türkiye’de kendi irade ve isteğiyle birliğe üyelik için müracaat etmiştir. Üyeliği için müracaat etmiş olduğunuz birliğin şartları sır değildir. Bu anlamda Türkiye’nin yöneticileri, tekrarla belirtelim, gerçekçi davranmaları gerekir. Türkiye kendi konumunu da Avrupa Birliğinin konumunu da doğru okumalıdır.
Kürdistan halkının politikacıları da ABD’nin yeni yönetimini çok iyi okuyup anlamalıdırlar. Bağımsızlık Kürd halkının hakkıdır. Bunu resmileştirmek ise Kürd halkının temsilcilerinin becerisine bağlıdır. Sayın Mesut Barzani ye çok sorumluluk düşüyor. Kendilerini Türk kabul eden vatandaşlarla ve Türkiye devletiyle mutlaka iyi ilişkiler olmalıdır. Ancak Kürd halkının temel haklarından ödün verilmeden dengeli ilişkiler esas alınmalıdır. Kürdistanlı siyasi parti ve bireyler öncelikle birlikteliği sağlamayı başarmalıdırlar. Sonrada ulusal temsilcilik kurumunu oluşturmalıdırlar. Ulusal Birlik Kurumu Birleşmiş Milletler kurumuna müracaat edecek. Bu dün başarılmadıysa bari bugünden ciddiyetle bu görev yerine getirilsin. Bu görevi basite almak, gereğini yapmamak vebaldir.
Hüseyin Baybaşin