Bin dokuz yüz seksenli yıllarından itibaren Kurdistan siyasi hareketlerinin mensupları, batı Avrupa merkezli çalışmaları geliştirdiler.
Doksanlı yıllarda önemli kurumlaşmalar gelişti. Kültürel çalışmalarının yanı sıra medya ve siyasi çalışmaları temel alan kurumlaşmalar da oluşturulup geliştirildi.
Med Tv, Kurdistan işverenler birliği,(Karsaz) Kurdistan Ulusal Kongresi, (KNK) bazı gazete ve dergiler de çalışmalara başladılar. Bu örnek kurumlar ve benzeri kurumlar Kurdistan halkı adına Batı Avrupa’da ilktirler.
Kurumlar önemliydi. Kurumlaşmak başarıydı.
Maalesef anılan kurumlar, amaçlarına uygun hizmet çerçevesinde başarılı kazanımlar sağlayamadılar. Başarılı olunamadı. Başarılı olamayışın birçok nedenleri vardı. Temel neden, yetkili arkadaşların yeterli deneyim birikiminden yoksun olmalarıydı. İlgisiz, bilgisiz siyasi şahsiyetlerin sürekli olarak müdahale alışkanlıkları da başarılı olamayışın nedenleri arasında görülmesi doğrudur.
Anılan kurumlar Kürd halkı ve Kurdistan adına Ulus-Devlet oluşumunun temel gereksinimleriydi.
O dönemin koşullarında gereksinimlere yanıt çalışmaları çok önemliydi. Gerektiği düzeyde başarı sağlanamadıysa da önemli deneyimlerle bilgi birikimi oluştu.
Bu konularda, samimi, doğru ve kapsamlı çalışmalar yapılmalı ve gelecek kuşaklara tarihi bilgi bırakılmalıdır.
Bugüne kadar olanları bilmemiz ve ders çıkarmamız şarttır.
Daha da önemlisi halkımızın bugünkü beklentilerine, gereksinimlerine yanıt olacak çalışmaları, kararlılıkla başarmaktır.
Bugünün en önemli beklentisi, Kurdistan Birleşik Devletleri’nin resmileşmesini başarmaktır.
Son dönemlerde birçok parlamenter ve etkin insanlarımız diyaspora’da sürgün hayatı yaşamak zorunda kalmışlar. Bu arkadaşlar çok önemli diplomatik çalışmalar yapabilirler.
Seksenli, doksanlı yıllardan itibaren Batı Avrupa’da yaşıyor olan arkadaşlar neler yapmışlar? Yeni gelmiş olan arkadaşlar yeni vizyon ile artı dinamizm enerjisini birikimlere ekleyip önemli diplomatik lobi çalışmaları yapabilirler. Bu alanda öncülük yapabilirler.
Kurdistan sermayesini geliştirebilirler. Kürd soydaşlarımız için çalışabilecekleri iş alanları oluşturabilirler.
Tarih, kültür, sanat ve sosyal alanlarda çalışmalar yapabilirler.
Özellikle diplomatik, finans ve eğitim çalışmaları hiçbir siyasi grubun kontrolünün altında olmamalıdır. Bu tür çalışmalar bağımsız olup Kurd u Kurdistan adına olmalıdır.
Şimdi Batı Avrupa’da yaşamak zorunda kalmış olan Kurdistan Parlamenterleri çalışma grupları kurup, belirtiyor olduğumuz alanlarda kurumlar oluşturmalıdırlar.
Birleşik Kurdistan Devleti’nin resmileşmesi zorunludur.
Kurdistan Parlamenterleri, Türkiye Parlamentosunda Kurdistan halkının yararına çalışmalar yapamıyorlardı. Önleri kesiliyordu. Şimdi hem Kurdistan Birleşik Devletlerinin resmileşmesi için diplomatik çalışmalar yürütebilirler hem de Ulus Devlet oluşumunun alt yapısını oluşturabilirler. Eğitim, diplomasi ve ticari kurumlar çok önemlidir. Kürd halkının tanışıp kaynaşmalarına da çok önemli katkısı olur.
Şimdi iş zamanıdır. Boşa harcanacak tek bir saniye’miz ve tek bir kuruşumuz yoktur. Bu alanda tartışmalara başlamak iyi olur.
Türk halkının muhalifleri de kendileri için sürgünde Türkiye Parlamentosu alternatifini düşünmelidirler.
Em bêjin-ya bixêr-
19-02-2018
Saygılarımla, Hüseyin Baybaşin