Bizim halkımız baskı ve zulüm uygulamasının yanı sıra barbarca ve sistemli olarak soykırım dayatmasıyla karşı karşıyadır. Asimilasyon uygulaması da sistemli soykırım dayatmasının bir parçasıdır.
Kürd halkının zorla kendi vatanından zorla göç ettirilmeleri, eğitimsiz bırakılmaları, ekonomik açıdan çökertilmeleri de sistemli soykırım uygulamasının başarıyla sonuçlanması içindir.
Aile’lerin parçalanması da vatanımızın parçalanmışlığı gibi halkımıza dayatılmış olan soykırım uygulamasının birer parçası-ayağıdır. Bu gerçekleri detaylarıyla öğrenmemiz şarttır.
Dilimizi, tarih ve kültürümüzü çok iyi öğrenmek zorundayız.
Kendimize, halkımıza ve Kurdîstan’ımıza sahip çıkmamız için bu bilgileri edinmeli ve çok çalışmalıyız. Dil, tarih ve kültürümüzü öğrenmiyorsak, bu bizim eksikliğimizdir.
Bu yazımızda bazı Kurdîstan tarihi ve dili ile ilgili bazı kitapların adını sizlerle paylaşacağım.
1- Mehmet Emin Bozarslan Bey’in yazmış olduğu Kürd alfabesi.
2- Kamuran Bedirxan(Bedirhan) Bey’in yazmış olduğu Kürd alfabesi ve Kürdçe dil bilgisi kitapları.
3- Kürd dil bilgisi konusunda bugün Dünya’nın bir numarası olarak kabul edilen Kürdolog saygıdeğer insan Boran Rızgar Bey’in yazmış olduğu Kürd dil ve gramer kitapları. Ayrıca Baran Rızgar Bey kendi adına “Baranrızgar.com” sosyal medya ortamında Kürdçe öğretiyor.
4- Amed Tigris Bey’in yazmış olduğu Kürd dil bilgisi ve Kurdîstan coğrafyası kitapları var.
Bu kitapları kendim çok önceleri okumuşum. Şimdi yeni çeşitler de vardır. İnternet üzerinden bu bilgilere ulaşabilirsiniz. Erbil şehrinde(Kurdîstan Bölgesel Hükümeti’nin Başkenti) bulunan Kurdîstan Üniversitesinde farklı Kürd ders kitapları da bulunabilinir. Üniversite’nin sitesi vardır.
Yazmış olduğum Alfabe ve dil bilgisi kitapları Kürdmanci dil ve gramer bilgisidir.
Kurd u Kurdîstan tarih kitapları.
1- Kadri Cemil Paşa(Zinar Silopî adıyla yazılmış) Bey’in yazmış olduğu DOZA KURDîSTAN(Kurdîstan davası) adlı kitap Kurd u Kurdîstan tarihi ile ilgili bilimsel araştırmalar ve Kadri Cemil Paşa’nın altmış yıllık özgürlük mücadelesi sürecinin anılarını içeriyor. Bilgi hazinesidir. Mutlaka okuyun. Hem Kürd’çe hem de Türkçe’si vardır.
2- Ekrem Cemil Paşa Bey’in yazmış olduğu Kurdîstan kısa tarihi adlı kitap Kürd halkının kökeni ve İsa’dan önce on bin yıllık tarih sürecinde Kürd halkının kurmuş olduğu Dvlet ve İmparatorluk’ların bilimsel araştırmaları sunuyor.
Kürdçe ve Türkçe baskıları vardır. Mutlaka okuyun.
3- Dr. Nuri Dersimî Bey’in yazmış olduğu Kurdîstan Tarihin de Dersim ve Hatıratım adlı Türkçe olarak yazılmış çok değerli bilgi içeren bu kitapları her Kürd bireyi okumalıdır.
Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerini, Cumhuriyet Türkiye’sinin kuruluş yıllarını, Koçgiri ve Dersim olaylarını detaylıca yazmış.
4- Emin Zeki Bey, Bey’in yazmış olduğu Kurd u Kurdîstan Tarihi adlı bilimsel araştırmalarla Kürd ve Kurdîstan tarihini Kürdçe ve Türkçe’si var.
5- Bitlis Kralı ŞEREFXAN(Şerefhan) Şerefname adıyla beş yüz yıl önce Kurdîstan Tarihini Kürdmanci olarak yazmış. Bugünün Türkçesiyle tercüme edilip yazılmış.
Osmanlı’nın Kurdîstan Kral’larıyla anlaşmalarını ve Kurdîstan Krallıklarını, Beylik(mirlik) ve Aşiret’lerini detaylıca yazmış. Yeter ki okuyup öğrenmek isteyelim. Öğrenmenin yolu açıktır. Sizler bu kitapları okuyunca, başka hangi kitapları okumanız gerektiğini de okuyacağınız kitapların içeriğinden öğrenmiş olursunuz.
Saygılarımla, Hüseyin Baybaşin